Wij gaan uit elkaar

Het besluit is genomen: jullie gaan uit elkaar. Je moet dan ineens veel keuzes maken en allerlei praktische zaken gaan regelen. Wil je blijven wonen in jullie koophuis? Dan kunnen wij je helpen met het regelen van de hypotheek.

Vrijblijvend eerste gesprek

Tijdens een vrijblijvend eerste gesprek brengen wij je financiële situatie in kaart. We berekenen dan of je de hypotheek alleen kunt dragen. Hierbij moeten we rekening houden met de te ontvangen en/of te betalen alimentatie. Vaak zijn er allerlei om mogelijkheden een bestaande spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek mee te nemen, maar de afspraken daarover moet je goed vastleggen in het echtscheidingsconvenant. In het convenant staan ook afspraken over de verdeling van ander vermogen en de verdeling van opgebouwde pensioenen. Voor de kinderen wordt er een ouderschapsplan opgemaakt. Alle afspraken hebben invloed op jouw financiële situatie. Wij bekijken daarom graag het convenant voordat deze definitief wordt getekend.

Hypotheek overnemen

Om te kunnen blijven wonen dien je de hypotheekschuld van je ex-partner over te nemen. Fiscaal gezien dien je dit gedeelte annuïtair of lineair af te lossen, anders heb je voor dit gedeelte geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Je dient het huidige rentepercentage over te nemen, anders betaal je een boeterente. Lees meer in dit artikel.

Wat is jullie woning waard? Voor een indicatie kun je woningwaarderapport opvragen. Bedraagt de hypotheekschuld minder dan de waarde van de woning, dan moet je je ex-partner voor de helft hiervan uitkopen. Is de hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning, dan deel je de helft van deze schuld.

Huis verkopen

Jullie kunnen er ook voor kiezen om de woning te verkopen. Wanneer er na verkoop nog winst over is of een schuld resteert dan deel je dit samen met je ex-partner. Ben je benieuwd naar de mogelijke verkoopopbrengst? Wij werken nauw samen met Domicilie Makelaars. Zij zijn een toonaangevend full-service NVM kantoor met twee vestigingen in Ede en Nijkerk. Een betrouwbare makelaar die zich maximaal inzet en persoonlijk betrokken is bij de verkoop van jullie huis.

Een mediator

Wij raden je aan om een mediator in te schakelen. Een mediator zorgt voor overzicht en begeleidt je het gehele traject. Wij werken samen met Anneruth Duiker van in2mediation in Ede. Vanaf 2007 is Anneruth werkzaam als scheidingsbemiddelaar. Zij bezit alle capaciteit om je op een respectvolle manier door het scheidingsproces te leiden.